Vaccinatie hond

 

Waarom vaccineren?

Niet gevaccineerde honden lopen het risico op ernstige infectieziekten, die levensbedreigend kunnen zijn. Door uw hond een eenvoudige vaccinatie te geven, kan u hem/haar een optimale bescherming geven tegen deze ziekten.Wat is een vaccinatie?

Een vaccin zorgt voor de opbouw van een afweersysteem (via antistoffen) tegenover een welbepaalde ziekteverwekker. Wanneer uw hond de volgende keren met deze ziekteverwekker in contact komt, zal hij/zij tegen de verwekker beschermd zijn.Vaccinatie puppy 

Pasgeboren pups krijgen van hun moeder gedurende hun eerste levensweken afweerstoffen mee via de moedermelk. Deze antistoffen bieden slechts een tijdelijke bescherming aan de jonge pups. Na het spenen dalen deze afweerstoffen echter snel, zodat uw pup weer gevoelig wordt voor deze ziektes. Vaccineren op dat moment zorgt voor een stimulatie van het afweersysteem en een goede bescherming. De basisvaccinatie van een pup bestaat uit 3 vaccinaties. Deze worden ideaal gezien gegeven op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Uw hond vaccineren tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest is een aanrader. Meestal gebeurt de eerste vaccinatie op 6 weken bij de fokker. U vraagt best naar het vaccinatieboekje (Europees paspoort van de hond), want iedere hond moet voorzien zijn van zo een boekje. Fokkers zijn ook verplicht om iedere pup te identificeren (tatoueren/chippen) en te registreren.

Op 6 weken: puppyenting tegen Hondenziekte en Parvovirose

Op 9 weken: inenting tegen Parvovirose en Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest.

Op 12 weken: herhalingsinenting tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest.

 Wanneer uw hond volwassen is (leeftijd van 1 jaar) wordt de inenting jaarlijks herhaald. U hoeft dit gelukkig allemaal niet zelf te onthouden! U ontvangt van ons ieder jaar een herinnering voor de vaccinatie van uw huisdier. Naast de vaccinatie wordt ook een algemeen onderzoek gedaan, want ook voor uw huisdier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Deze gezondheidscontrole omvat algemene controles van belangrijke functies (hart, ademhaling, bewegingsapparaat, reflexen, ..). Kortom, complete zorg: vanaf de eerste wankele stapjes tot en met de verdiende oude dag.

 

Vaccinatie volwassen hond

Een jaarlijkse hervaccinatie (boostervaccinatie) is nodig bij de ouder wordende hond.

Waarom?

- Het niveau van de afweerstoffen neemt af na een jaar. Het afweersysteem van de hond dient op regelmatige basis terug gestimuleerd te worden, zodat uw hond van een optimale bescherming kan blijven genieten. Daarom is het belangrijk om uw hond ieder jaar te laten vaccineren tegen de meest voorkomende en zelfs levensbedreigende ziektes.

- Een tweede reden is dat uw hond bij de jaarlijkse vaccinatie een volledig onderzoek krijgt, zodat de gezondheidstoestand van uw trouwe viervoeter kan worden gecontroleerd.

  

 

De voornaamste ziekten die voorkomen bij de hond:

 

Parvovirose of ‘Kattenziekte’

Een erg besmettelijke en in vele gevallen dodelijke ziekte die heel het lichaam aantast, voornamelijk erg gevaarlijk voor pups (en oudere honden), omwille van hun lage immuniteit. Bij pups zien we voornamelijk de maagdarmvorm die zich uit in hevig braken, bloederige én stinkende diarree en uitdroging door veel verlies aan vocht. De infectie kan worden overgedragen van pup tot pup, voornamelijk via uitwerpselen.Soms zien we pups waarbij de infectie op het hart slaat met plotse sterfte tot gevolg. Parvovirose is zéér besmettelijk! Het virus is goed bestand tegen warmte en koude. Het kan ook overgedragen worden via handen, schoenen, kleren van de verzorger/eigenaar.

 

 Hondenziekte of ‘Ziekte van Carré’

Een virus – nauw verwant aan het mazelenvirus bij de mens – veroorzaakt deze ziekte. De ziekte kent uiteenlopende symptomen, maar de voornaamste klachten zijn neusvloei, oogvloei, hoesten, zenuwsymptomen en soms ook braken en diarree. Deze ziekte kan leiden tot blijvend letsels aan het zenuwstelsel of zelfs sterfte.

De ziekte kan op elke leeftijd voorkomen, maar het zijn vooral jonge honden, die plots ernstig ziek worden en vervolgens aan de ziekte kunnen overlijden.

 

 Leptospirose of ‘Rattenziekte’Leptospirose is een verzamelnaam van ziektes die veroorzaakt worden door Leptospiren. Dit zijn beweeglijke bacteriën, die in staat zijn om via wondjes van het slijmvlies van de neus en/of de mondholte en zelfs via de huid het lichaam binnen te dringen. De belangrijkste infectiebron is water dat besmet is geraakt met urine van dieren die geïnfecteerd zijn. Leptospiren kunnen soms gedurende maanden of zelfs jaren worden uitgescheiden door dieren, waarbij de infectie sluimerend in de nieren aanwezig is. Vooral de nieren, maar ook de lever lopen hierdoor vaak blijvende schade op. Soms kan Leptospirose zeer snel verlopen met als symptomen: zeer hoge koorts, gele slijmvliezen en donkergele urine.Leptospirose is niet alleen gevaarlijk voor uw hond, maar ook voor zijn omgeving. Juist omdat Leptospirose een ziekte is die ook een risico oplevert voor de mens, is een jaarlijkse vaccinatie van alle honden aan te raden. De ziekte kan niet alleen worden opgelopen als de hond in of bij het water komt, het is ook zinvol om een hond die nooit zwemt te beschermen tegen een besmetting met Leptospirose. Reden hiervan is dat uw hond niet enkel kan besmet raken door water dat besmet is met ratten, maar ook door contact met besmette ratten zelf, of met hun uitwerpselen en urine.

 Hepatitis of ‘Leverziekte’Hepatitis is een besmettelijke virusziekte, die voornamelijk verspreid wordt via de urine van geïnfecteerde honden. De symptomen kunnen variëren van lichte koorts tot een ernstige leverontsteking, waarbij het dier hoge koorts heeft, niets eet en uiteindelijk sterft. Soms kunnen de symptomen van besmettelijke leverziekte lijken op die van Hondenziekte. Vooral bij jonge honden kan de ziekte zeer plots de dood veroorzaken.

 

 

 Extra vaccinaties:

 

Kennelhoest of ‘Infectieuze Tracheobronchitis’Kennelhoest is een aandoening, die veroorzaakt wordt door meerdere virussen en bacteriën. Het komt vooral voor bij honden die in een stresssituatie zitten (vb. kennel), omdat dat plaatsen zijn waarbij veel honden vlak bij elkaar zitten en er voortdurend geblaft wordt.Het meest opvallende symptoom van de ziekte is het voortdurend hoesten, luidruchtig de keel schrapen en soms slijmen die naar boven komen. Ook komen eigenaars wel eens de praktijk binnen met de klacht dat de hond braakneigingen heeft. Kennelhoest wordt veroorzaakt door een infectie met het Parainfluenzavirus, het Adenovirustype 2, of de bacterie Bordetella bronchoseptica of een combinatie van deze virussen.

Het Parainfluenzavirus is zeer besmettelijk en veroorzaakt ontstekingen en kleine bloedingen op het slijmvlies van de luchtwegen. Het Adenovirus type 2 lijkt in werking sterk op het Parainfluenzavirus, maar geeft ook ontstekingen in het longweefsel, waardoor vrij gemakkelijk een bacteriële longontsteking zou kunnen ontstaan. Bordetella bronchoseptica is 1 van de bacteriën, die vaak gevonden wordt bij Kennelhoest, als secundaire infectie of als verwekker van de ziekte.

Tegenover het Parainfluenzavirus wordt standaard gevaccineerd. Indien de hond naar een pension, hondenshow of hondenschool gaat, raden we een extra vaccinatie aan met Parainfluenza/Bordetella bronchoseptica op 9 en 12 weken. 

Hondsdolheid (rabiës- razernij )Een virus dat levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren (hond, kat,..), ook de mens! Een hond die besmet is met dit virus, in tegenstelling tot de kat, kan agressief worden en in vele gevallen bijten. Het virus komt via het speeksel in een wondje in het lichaam terecht, en verspreidt zich langs de zenuwbanen naar de hersenen, waardoor het dier sterft binnen de 6 maanden. Verspreiding kan ook gebeuren via speeksel (bijtwonden) van vossen, dassen en andere dieren.

Om met je hond over de landsgrenzen heen te mogen reizen, is vaccinatie tegen hondsdolheid verplicht. Het bewijs van vaccinatie wordt in het Europees paspoort genoteerd door de dierenarts en is, voor de meeste Europese landen, 3 jaar geldig. Hou er rekening mee dat het vaccin bij de eerste vaccinatie, pas 21 dagen na toediening werkzaam is! Zorg dus dat u minimum 3 weken voor vertrek uw hond laat vaccineren tegen hondsdolheid. Voor bepaalde landen binnen Europa en het reizen buiten Europa gelden nog andere specifieke regels. Voor meer informatie kan u alvast terecht op deze pagina. Maakt u reisplannen met uw huisdier, dan raadpleegt u best ruim op voorhand uw dierenarts.

Sinds 1 maart 2016 is in België vaccinatie tegen rabiës niet meer wettelijk verplicht. Vóór deze datum moesten alle honden, katten en fretten ten zuiden van Samber en Maas en op campings gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid.

 

Nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren