Giardia

Beste klanten, we zien de besmettingsgraad met giardia de laatste maanden erg toenemen. Met veel diarreeproblemen bij hond en kat tot gevolg. We lichten u dus graag in over de klachten waar u alert op kan zijn en welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen.

Wat is giardia?

 

Giardia is een parasiet die voorkomt in het maagdarmstelsel en die niet met het blote oog kan waargenomen worden.

 

Honden en katten worden besmet via de fecale-orale weg. Giardia cysten worden dus uitgescheiden via de stoelgang en opgenomen via de mond.

 

Via de stoelgang komt de parasiet eveneens in de omgeving terecht en deze kan daar lang overleven. Op plekken waar veel honden en katten komen, is giardia dus vaak aanwezig.

 

Mogelijke symptomen:

 • chronische diarree, met verhoogde frequentie van ontlasten
 • bleke, slijmerige en fel stinkende stoelgang (mogelijks met bloedbijmenging)
 • verminderde eetlust met vermageren tot gevolg
 • misselijkheid en braken

 

Bepaalde dieren zijn echter asymptomatische dragers. Ze vertonen geen symptomen, maar scheiden de parasiet wel uit.

 

Zoönose

Giardia is een zoönose (= een infectieziekte die kan worden overgedragen van dier op mens). Overdracht vindt plaats wanneer het besmette dier de giardia uitscheidt en dit dan bij de mens via de mond wordt opgenomen. Denk dan bv. aan wanneer je dier aan je gezicht likt, of je je handen vergeet te wassen na het aaien van je dier.

Alleen de mensen met een verminderde immuniteit worden echter ziek van deze parasiet. In deze categorie horen de kinderen, bejaarden, zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte. In andere gevallen wordt de parasiet gewoon afgedood in het maagdarmstelsel.

 

Diagnose

De diagnose van giardia wordt gesteld door het aantonen van de parasiet of de eitjes in de stoelgang van het dier. We raden aan een meststaal te nemen van drie opeenvolgende dagen (een mengmeststaal), aangezien de parasiet slechts periodiek wordt uitgescheiden in de stoelgang. De test is zeer betrouwbaar en duurt slechts een kleine 15 minuutjes.

 

Behandeling

Medicatie

 

Altijd onder begeleiding van een dierenarts.

 • Protocol: 5 dagen medicatie - 5 dagen niets - 5 dagen medicatie
 • Hierna stoelgang opnieuw laten testen (mengstaal van 3 dagen nadat behandeling gestopt is)

 

Preventie

Grote kans op herbesmetting! Wij raden dus steeds bijkomende maatregelen aan!

 • Alle honden en katten in het gezin behandelen met medicatie.
 • Gebied rond anus (staart, billen) van het besmette dier wassen na elke ontlastingsbeurt (eenmalig besmette dier volledig wassen).
 • Alles van stof wassen op 90 graden en indien mogelijk in de droogkast drogen.
 • Huis en eventueel terras dagelijks poetsen met 3% ammoniak-oplossing (bv. als fles 12% ammoniak bevat, 1 deel ammoniak op 3 delen water). Indien mogelijk vloeren en textielen goed stoomreinigen.
 • Ontlasting buiten zo snel mogelijk opruimen en plek overgieten met ammoniak-oplossing.
 • Na contact met ontlasting van besmette dieren uzelf en uw kleren goed reinigen en uw handen ontsmetten.

 

Bij herbesmetting zal de patiënt terug een positieve test afleggen op het tweede mengmeststaal en zal de behandeling dus moeten verlengd worden.

 

 

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op.