Obesitas bij hond en kat


 

Inleiding:In de Europese landen en Noord Amerika kampen heel wat huisdieren met het probleem van overgewicht. Naar verluid weegt maar liefst 52% van onze honden en 47% van onze katten te veel. Dit kan gaan van een beetje zwaarlijvig tot werkelijk heel dik (obees). Omwille van dit grote aantal is het toch de moeite waard om eens extra aandacht te besteden aan dit probleem. Zwaarlijvigheid kan, net zoals bij de mens, ook bij dieren voor medische problemen zorgen. Oorzaken:De oorzaak van zwaarlijvigheid is heel simpel: uw dier neemt meer voedingsstoffen op dan het verbruikt.

Factoren die het risico op zwaarlijvigheid verhogen:

- Ras:

Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde rassen duidelijk meer kans lopen om té zwaar te worden dan andere.

Deze hondenrassen zijn voornamelijk: Labrador Retrievers, Caïrn Terriërs, Cocker Spaniëls, langharige Teckels, Shetland Sheepdogs, Bassets, Cavalier King Charles Spaniëls en Beagles.

Bij katten zijn het vooral de gemengde rassen die meer aanzet hebben tot zwaarlijvigheid, dan raskatten.

- Sterilisatie/castratie:

Dieren die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, lopen meer kans om te verdikken. De voornaamste reden hiervoor is dat bij deze dieren na de operatie de stofwisseling langzaam vertraagt. Daardoor hebben deze dieren een kleinere hoeveelheid nodig van de voedingsstoffen die ze oorspronkelijk nodig hadden. Bovendien worden veel van deze dieren na verloop van tijd rustiger (o.a. wegens het verdwijnen van hun geslachtsdrift), gaan dus minder bewegen en dus ook minder energie verbruiken.

- Leeftijd:

Er lijkt een verband te bestaan tussen de leeftijd en het begrip zwaarlijvigheid. Honden en katten jonger dan 2 jaar of ouder dan 12 jaar zijn zelden té dik. Vanaf de leeftijd van 2 jaar neemt het aantal zwaarlijvige dieren toe en bereikt een maximum rond 6 à 8 jaar.

- Mate van beweging:

Beweging draagt sterk bij tot het dagelijkse energieverbruik. Minder actieve dieren of dieren die weinig gelegenheid hebben om te bewegen, zullen meer kans lopen op het risico om te zwaar te worden.

- Voeding:

Voeding die zeer smakelijk is, bevordert overconsumptie. Wanneer een hond/kat dan ook nog eens onbeperkt toegang heeft tot deze voeding, zal hij/zij hoogstwaarschijnlijk gaan verdikken. Ook de snoepjes en de etensresten van tafel liggen vaak aan de basis van het overgewicht bij onze huisdieren. 

De risico’s:Zoals reeds vermeld staat, verhogen zwaarlijvigheid en vetzucht ook het risico op bepaalde ziekten.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • aandoeningen van het bewegingsstelsel (vooral beenderen en gewrichten) door overbelasting (o.a. kruisbandscheur, artrose,…)
 • hart- en vaatziekten
 • verhoogde bloeddruk
 • huidproblemen
 • diabetes mellitus (suikerziekte)
 • hepatische lipidose (leververvetting) bij katten
 • vorming van sommige tumoren, huidaandoeningen
 • slechter functioneren van het immuunsysteem


 • Verder veroorzaakt obesitas een hele hoop onprettigheden bij het dier zoals kortademigheid en zelfs benauwdheid, minder goed tegen warmte kunnen, verlaagd uithoudingsvermogen, ...

  Tenslotte moet U er ook rekening mee houden dat bij deze dieren het risico op complicaties tijdens de anesthesie groter zijn.   

Voorkomen:“Voorkomen is beter dan genezen”. Er zijn verschillende manieren om uw huisdier in goede conditie te houden.Enkele tips:

Weeg uw huisdier regelmatig thuis of kom gerust uw huisdier in de praktijk wegen, zodat we eventuele veranderingen op korte termijn kunnen vaststellen en we dus ook snel kunnen ingrijpen, nog voor het lichaamsgewicht echt uit de hand gelopen is. In het laatste geval kan gekeken worden hoe ver hij/zij van zijn normale gewicht afwijkt en wat er dus al dan niet moet/kan gebeuren.

Laat dan ook de lichaamsconditiescore van uw huisdier bepalen (zie figuur). Deze score loopt van 1 tot 5, waarbij 1 “heel mager” is en 5 “zwaarlijvig”. De ideale score ligt op 3. 

Zorg dat uw huisdier niet te dik wordt in zijn opgroeifase. In een volwassen lichaam worden geen nieuwe vetcellen aangemaakt en wordt vet dus in de reeds bestaande cellen opgeslagen. Tijdens de opgroeifase echter worden wél nieuwe vetcellen aangemaakt om alle overtollige energie in het lichaam te stockeren. Het gevolg hiervan is dan ook dat een huisdier dat reeds tijdens de opgroeifase te kampen had met overgewicht, op volwassen leeftijd nog slechts zeer moeilijk in goede conditie te krijgen is. Om nog maar te zwijgen van de gewrichtsproblemen die overgewicht kan veroorzaken ... 

Behandeling

Als u uw dier wilt laten vermageren, bespreekt u dit onderwerp best met uw dierenarts, hij/zij kan u hierbij uitstekend helpen.

De beste mogelijkheid is een speciaal “afslankingsdieet” gezet. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Hill’s Prescription Diet Metabolic voeding: de voornaamste kenmerken van deze dieetvoeding zijn dat deze zeer caloriearm is en bovendien veel onverteerbare voedingsvezels bevat. Hierdoor kan uw dier nog vrij grote hoeveelheden eten en toch gewicht verliezen. Dit zal ertoe leiden dat het verzadigingsgevoel voldoende groot blijft. Bovendien is deze voeding er speciaal op voorzien om je dier te laten vermageren: als uw dier de aangegeven hoeveelheden eet, krijgt hij ook voldoende binnen van alle voedingsstoffen die hij/zij nodig heeft.

 

Vergeet echter niet: naast voeding of medicatie is meer beweging een vereiste!

 

Vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren