Speeltjes voor wanneer de hond alleen zit

 

Spelen is een belangrijk deel van de hond zijn dagelijkse bezigheid, voornamelijk bij puppies. Het zorgt niet alleen voor plezier en ontspanning, maar zo leren ze ook hun lichaam beheersen, verbeteren ze hun reactievermogen en hun zintuiglijke waarnemingen. Spelen houdt zowel jong als oud geestelijk en lichamelijk fit! Gezien de honden in een gezinssituatie leven, is spelen de enige manier om hun natuurlijk gedrag te vertonen: jagen, sporen zoeken, een buit veroveren, …

Wanneer je een huisdier in huis haalt informeer je best heel grondig wat de noden en gewoontes van dat dier zijn. Een hond is van oudsher een roedeldier, maw gewend om in groep te leven. Wanneer het hele gezin het huis uit is van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, stel je dan de vraag: “Is het dan wel verantwoord een hond in huis te halen?” Er bestaat geen enkel speeltje die je hond 10 uur onafgebroken kan plezieren, en gezelschap is voor geen enkele hond vervangbaar: alleen spelen is saai! Denk dus eerst goed na of een hond wel het ideale huisdier is, en informeer je goed over het ras: het ene ras kan makkelijker alleen gelaten worden dan het andere!! Een kat, cavia, konijn, … daarentegen heeft veel minder nood aan gezelschap dan een hond! En vraag jezelf ook af of je de nodige aandacht aan een hond kan blijven besteden, ook als hij 15 jaar oud wordt!

Een hond is nu eenmaal dol op gezelschap: samen wandelen, spelen, gewoon in de buurt zijn. Een hond bouwt een hechte band op met zijn baasjes. Je hoeft en kan natuurlijk niet altijd samen zijn. Zorg dan wel voor de nodige afleiding en bezigheid, zeker indien het over een langere periode gaat. Wanneer je hond namelijk uren aan een stuk alleen zit, gaat de verveling toeslaan, soms met alle gevolgen van dien. Bij vele gedragsproblemen ligt verveling vaak aan de basis: vernielzucht, overdadig likgedrag, bepaalde vormen van agressiviteit…

 

Waar laat je je hond alleen?

Afhankelijk van de grootte van de hond en de indeling van je huis kan je hiervoor een oplossing vinden: wanneer je in een appartement leeft en je een klein hondje bezit kan je je hond voor korte periodes in een bench zetten. Let er wel op dat de bench een aangename plaats is, geen strafplaats. Voordeel: geen vernieling van je interieur mogelijk, veilig. Nadeel: bij langere periodes kan/wil de hond zijn behoefte niet doen.

Los laten lopen in de tuin dan maar? Zeer aangenaam voor de hond, kan rondlopen, spelen, waken, … Maar let wel goed op dat je tuin zeer goed is afgesloten! Uit verveling gaan vele honden beginnen graven in een poging om te kunnen ontsnappen, of ze springen gewoonweg over de omheining!

Een ren in de tuin: veilige tussenoplossing, maar zorg ook voor aangename dingen in de ren!

Zorg in ieder geval dat de hond een plaats om te slapen heeft die beschut is tegen weer en wind!

 

Speelgoed waar alleen kan mee gespeeld worden

- De Kong: bestaat uit natuurlijk rubber en kan gevuld worden met voedsel. Je kan de inhoud variëren zodat het interessant blijft. Tip: probeer eens je Kong te vullen met soep en in de diepvriezer te leggen! Zo kan je hem uren bezigheid geven!
- Andere voedselspeeltjes: voedselballen allerhande zijn te koop in de dierenwinkel: principe van de Kong. Maar je kan ook zelf een “voedselspeeltje” maken: neem een lege plastic fles en vul deze met een handvol korreltjes eten. De hond zal de fles dooreenschudden tot ze leeg is. Of leg voedsel in een afgesloten kartonnen doos met enkele gaten erin gemaakt. Deze doos mag hij dan kapotscheuren om zo zijn beloning te vinden. Of neem een leeg toiletrolletje, vul dit met voedsel en plooi beide uiteinden goed om... Let wel dat je de hoeveelheid voedsel dat je hem op deze manier geeft, in mindering brengt van zijn dagelijkse hoeveelheid!!
- Speelfiguren: deze kan de hond met zich meeslepen. Best de niet-piepende exemplaren om de bijtremming niet af te leren: wanneer een andere hond tijdens het spel piept of jankt hoort je hond te stoppen met bijten!
- Bijtringen en trektouwen waar je ook samen trekspelletjes mee kan doen.

 

Enkele tips:

· Geef niet altijd hetzelfde speelgoed: wissel geregeld eens af. En het moet niet altijd nieuw speelgoed zijn: steek nu en dan een speeltje weg en haal het na verloop van tijd opnieuw boven!
· Zorg ervoor dat speelgoed bijtvast is en uit veilige materialen is gemaakt, vb. runderhuid, hard rubber, jute…

 


Alternatief “speeltje”: een speelkameraadje!

Zoals reeds gemeld zijn honden roedeldieren die gezelschap belangrijk vinden. Bij honden die “vaak” alleen zitten kan een andere hond het ideale speelkameraadje zijn. Indien u al een hond heeft neemt u best een puppy in huis, dat geeft meestal geen problemen.
Een kat is een alternatief, maar neem ze wederom best als kitten. Test wel eerst eens hoe uw hond tegenover katten staat!
Voor drijvende hondenrassen (oa Border Collie) zijn schapen in de tuin/wei dé ideale bezigheid.