Keizersnede bij Bradypodion fischeri:

 

 

Algemeen:

 • B. fischeri zijn middelgrote kameleons, de mannetjes worden tot 40 cm groot, de vrouwtjes tot 30 cm groot. Ze leven aan de randen van bossen en in tuinen in Tanzania tot op1700 m hoogte
 • Je kan hen houden in een goed geventileerd terrarium met een relatieve vochtigheid van 50 tot 70% overdag en iets hoger ’s nachts met een temperatuur tussen 22 en 30°C.    
 • Een vrouwtje is 7 tot 10 dagen paarbereid en dit is te zien door de fel groene kleuren en de gele kop die ze tijdens die dagen heeft.
 • Een vrouwtje dat niet paarbereid is kleurt donker.
 • Draagperiode is 47 tot 55 dagen, aan het einde van de draagperiode zijn de eieren zichtbaar door de buikwand.
 • Enkele dagen voor de eileg doet ze enkele proef gravingen, het definitieve nest is 15 tot 20 cm diep en hierin worden 10 tot 21 eieren gelegd.
 • De eieren zijn gemiddeld 12 à 8 mm groot.
 • Incubatie van de eieren gebeurt best in vochtige vermiculiet, de eerste zes maanden bij een temperatuur van 22°C overdag en 17°C ’s nachts, nadien bij een constante temperatuur van 25°C.
 • Uitkippen is meestal tussen 307 en 315 dagen na start incubatie.

 

Case:

 • Een drachtig vrouwtje werd me aangeboden op 4 maart. De precieze leeftijd van het dier was niet gekend, paringen waren gezien op 20 november. Het dier had al enkele proefgravingen gedaan maar was nu al een week gestopt met graven. De eieren waren duidelijk te zien, uitpuilend door de buikwand. Het dier was redelijk mager en woog nog 35g.
 • Rekening houdende met het feit dat de draagtijd al overschreden was werd er besloten om een RX foto te nemen waarop te zien was dat er minstens 10 eieren aanwezig waren. Op de foto was niet met zekerheid vast te stellen dat de eieren door het bekken konden maar het dier was redelijk klein en het bekken niet erg groot. Er werd beslist om het dier te hospitaliseren en eerst te proberen via het inspuiten van calcium en oxytocine de eieren te laten afkomen. Omdat dit geen resultaat had werd er beslist over te gaan tot keizersnede. Het dier werd in slaap gedaan met propofol en verder via een masker aan isofluraan gasanesthesie in slaap gehouden. Bij het openen van de buikholte kwamen er in totaal 19 eieren te voorschijn, verspreid over de twee baarmoederhoornen. Omdat de eigenaars niet meer wilden kweken met het dier werd er beslist om de eierstokken en baarmoeder weg te nemen, omdat op die manier de operatietijd ingekort kon worden. Ongeveer een half uur na de operatie begon het dier rond te kruipen. Na wegname van alle eieren woog het dier nog amper 17 g. Het dier ging de dag zelf terug naar huis en begon in zijn terrarium dadelijk te eten. De 19 eieren werden één voor één uit de baarmoederhoornen gehaald en tot onze grote verbazing waren 17 van de 19 eieren bevrucht. Ze waren nog in goede staat om te incuberen aangezien er een mooie kiemschijf met bloedvaten te zien was. Ze werden in een potje met vochtige vermiculiet gelegd en weggezet bij 22°C zodat de eigenaars ze verder konden incuberen.

 

Besluit:

 • De eigenaars waren nooit van plan geweest om met hun dieren te kweken, maar omdat het mannetje en vrouwtje een dag samen gezeten hadden was dit er toch van gekomen. Zelfs als een vrouwtje niet paarbereid is heeft ze in een klein terrarium niet veel ontsnappingskansen, waardoor het vaak toch tot paring komt. Vermoedelijk waren de dieren  te jong om mee te kweken, aangezien het vrouwtje redelijk klein was. Als je niet met je dieren wil kweken zorg er dan voor dat ze nooit samen zitten, als je ermee wilt kweken, zorg er dan voor dat de dieren oud genoeg zijn, minstens een jaar oud.
 • Ondanks het feit dat kameleons zeer stress gevoelig zijn, werd er toch besloten om te opereren, te meer omdat het duidelijk was dat de eieren niet meer op natuurlijke wijze zouden kunnen gelegd worden. Indien er niet geopereerd werd, zou het dier sterven omdat de buik vol eieren zat en ze nu al zeer mager was. De kameleon herstelde heel goed na de operatie, de avond zelf begon ze al opnieuw te eten en was heel levendig. Een week later is ze echter plots zeer snel achteruit gegaan en gestorven. Het is niet duidelijk of dit iets te maken had met de operatie.