Cryptorchidie bij hond en kat

 

Algemeen:

 • Definitie cryptorchidie: De afwezigheid van testikels in het scrotum door het niet afdalen van de testikels. De testikels kunnen nog in de buik zitten (abdominale cryptorch), kunnen ter hoogte van de liesring  zitten of kunnen ter hoogte van de liesstreek zitten.
  Bij 85 - 90% van de honden en katten is er één testikel aanwezig in het scrotum terwijl de andere niet ingedaald is in het scrotum (unilaterale cryptorchidie). Zowel bij honden als katten is er geen verschil in prevalentie tussen linker of rechter unilaterale cryptorchidie.
  Bij 10 - 15 % van de honden en katten zijn beide testikels niet ingedaald in het scrotum (bilaterale cryptorchidie).
 • Normaal zijn de testikels vrij snel na de geboorte al voelbaar in het scrotum. Wanneer de testikels niet ingedaald zijn op een leeftijd van 6 maanden bij de hond, en een leeftijd van 8 maanden bij de kat, dan kunnen we er zeker van zijn dat de testikels niet meer gaan indalen. 
 • Bij katten ligt het percentage van cryptorchidie patiënten tussen de 0.37 en de 1.7 %. Bij honden ligt dit percentage beduidend hoger: 3-10 %.


   

Oorzaak:

 • Of cryptorchidie erfelijk is of niet is een belangrijke vraag. Bij honden is men vrij zeker dat er een erfelijke basis is terwijl er bij katten enkel nog maar een vermoeden is van erfelijkheid.
 • Rassen bij de hond die beduidend meer gevoelig zijn, zijn de Chihuahua, de mini poedel, de Yorkshire terriër en de Boxer.
  Bij katten wordt er gezien dat de Pers meer gevoelig is voor de ontwikkeling van cryptorchie.
  Toch moet men bij deze rassen rekening houden dat cryptorchidie meer voorkomt in specifieke bloedlijnen.
  Het voorkomen in de bloedlijnen daalt aanzienlijk wanneer men met de aangetaste dieren niet meer gaat kweken (selectie tegen cryptorchidie). De afwijking is sex linked autosomaal erfelijk. Dit wil zeggen dat zowel de vrouwelijke als mannelijke ouderdieren drager kunnen zijn van de afwijking. Beiden kunnen de afwijking dus doorgeven aan hun nakomelingen.
   Diagnose:

 • De dierenarts die de puppy of kittens zal vaccineren zal bij zijn onderzoek specifieke aandacht besteden aan palpatie van het scrotum om te voelen of de testikels reeds zijn ingedaald.
 • Testikels in de lies kunnen gevoeld worden bij het algemeen onderzoek, testikels die nog in de buik aanwezig zijn kunnen soms met echografisch onderzoek gelokaliseerd worden.

   
  Bij deze patiënt zit er slechts 1 testikel in het scrotum.


  De andere testikel zat in de buik.
 • Indien deze nog niet zijn ingedaald zal er aan de eigenaar worden aangeraden om rond de leeftijd van 6 maanden opnieuw lang te komen om te voelen of de testikels zijn ingedaald.


   

Gevolgen:

 • Testikels zijn normaal gelegen in het scrotum. De temperatuur hier is beduidend lager dan in de buik of in de lies. Testikels die niet in het scrotum zijn ingedaald zijn dus onderhevig aan een hogere temperatuur.
  Hierdoor is er een hoge kans dat de testikels abnormaal gaan ontwikkelen op oudere leeftijd (tumorale ontaarding wordt enkel gezien bij de hond, niet bij de kat). Daarnaast wordt er door de hogere temperatuur ook vaak een hogere hoeveelheid testosteron geproduceerd. Deze patiënten vertonen hierdoor vaak een hypersexueel gedrag of in het geval van katten vaak een sproeigedrag. 
 • Cryptorche testikels die gelokaliseerd zijn in het abdomen kunnen bij de hond gaan torderen (testikeltorsie). Dit zal acuut optredende buikpijn geven en een chirurgie is hierbij onvermijdelijk. 
 • Patiënten die bilateraal cryptorch zijn zullen geen nakomelingen kunnen voortbrengen (deze patiënten zijn steriel).


   

Advies:

 • Sommige eigenaars vragen ons om voor een behandeling.
  Ons eerste advies is kastratie, zowel van de ingedaalde als niet ingedaalde testikel aangezien de aandoening erfelijk is en zal overgedragen worden naar nakomelingen.
 • Indien absoluut niet met de hond gefokt zal worden zal toch steeds geadviseerd worden om zeker de niet ingedaalde testikel chirurgisch te verwijderen om tumorale ontaarding en hypersexueel gedrag te vermijden.
 • Er wordt soms geexperimenteerd met producten om de testikels als nog te laten indalen. Opnieuw: aangezien de aandoening erfelijk is wordt dit afgeraden.

   

Indien u nog vragen heeft, twijfel dan niet om ons te contacteren.